Promoția 1969 s-a intors pe băncile LTAS

Ultima zi a lunii mai a fost una plină de surprize și emoții la nivelul Liceului Teoretic Axente Sever. Dacă elevii claselor a XII-a au părăsit liceul, devenind absolvenți, elevii din generația 1969 au revenit în unitatea noastră de învățământ după 50 de ani. Este vorba despre absolvenții din cele 3 clase care existau în liceul medieșean în urmă cu o jumătate de secol, și care s-au întors cu aceleași emoții pe care le-au simțit și în momentul în care au devenit absolvenți.

Întâlnirea absolvenților de acum 50 de ani a marcat prezența în același loc a cel puțin 3 generații. Mai intâi a fost vorba de generația elevilor care sunt în prezent axentiști. Elevii claselor a IX-a Științele Naturii intensiv Engleză și a XI-a Matematică Informatică i-au așteptat pe adolescenții generației 1969 și i-au condus în sala de clasă, reamintindu-le acordurile Gaudeamus Igitur, Juvenes dum Sumus. De asemenea elevii axentiști le-au transmis câteva gânduri personale celor care au revenit pe băncile liceului în care și-au petrecut cei mai frumoși ani.

Evident, a doua generație a fost generația 1969, care s-a reunit în sala de clasă și a redescoperit cataloagele care le-au păstrat numele, rezultatele și amintirile. Chiar dacă timpul a lăsat urme pe chipurile absolvenţilor de acum o jumătate de veac, spiritul le-a rămas neschimbat iar reîntâlnirea le-a trezit amintiri din vremurile în care primeau note mai mici sau mai mari, făceau pozne de toate felurile sau trăiau fiorul primei iubiri. S-a păstrat un moment de reculegere în amintirea celor care nu se mai află în viață, iar apoi veselia și buna dispoziție și-au făcut simțite prezența.

Nu în ultimul rând, au mai fost și reprezentanți ai unei generații de cadre didactice care activează în prezent în Liceul Teoretic Axente Sever și care i-au avut ca mentori pe adolescenții promoției 1969. Este vorba de doamna directoare Ana-Maria Agîrbiceanu, care și-a reîntâlnit diriginta din anii de liceu, pe doamna profesoară Cecilia Milea, și de profesorul Constantin Schiau, care l-a reîntâlnit pe profesorul universitar Lucian Giura, cel care i-a predat atât la Facultatea de Istorie cât și la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu.

Deși timpul și-a lăsat amprenta asupra membrilor promoției 1969, sufletele le-au rămas adolescentine, păstrând fiorul bucuriei, camaraderiei și poznelor realizate în anii de liceu. La fel ca și elevii claselor a XII-a, absolvenții de acum 50 de ani s-au reunit mai târziu la un restaurant din municipiul nostru.

Prof. Schiau Constantin

Acest articol a post publicat în Noutati. Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>