Festivalurile medievale văzute prin ochii unor axentiști

Oradea, Mediaș, Suceava, Medgidia, Sighișoara … sunt doar câteva orașe din țară în care anual au loc festivaluri medievale. Aceste orașe (și nu numai) sunt puncte de întâlnire pentru ordine cavalerești care reconstituie activitățile și modul de viață al cavalerilor Evului Mediu.

La Liceul Teoretic „Axente Sever” am identificat nu mai puțin de 8 elevi care fac parte din 3 ordine cavalerești care activează în municipiul nostru. „Veterana” acestor festivaluri este Lariana Varga din clasa a XII-a Științe Sociale, care face parte din Ordinul Paladinilor de Terra Medies. Din același ordin mai fac parte Andreea Popa din clasa a X-a Științe Sociale și „bobocul” Cristian Titi din clasa a IX-a Instructor Sportiv. Ordinul Teutonilor Transilvaniei o are ca reprezentantă pe Anca Rus din clasa a XI-a Filologie, în vreme ce Straja Cetății Mediașului îi are în prim plan pe Nițoiu Bogdan din clasa a X-a Științe Sociale, Nicu Hînsa din clasa a X-a Matematică Informatică și alți doi boboci ai unității noastre de învățământ: Georgiana Stroia din clasa a IX-a Științe Sociale și Gabriel Enăchiță din clasa a IX-a Instructor Sportiv. Lor li se adaugă și absolvenți ai liceului nostru precum Andrei Milik, Nicu Găban sau Andreea Ungureanu, iar exemplele ar putea continua.

Pentru cei mai mulți dintre ei, implicarea într-un ordin cavaleresc și participarea la festivaluri medievale a fost dragoste la prima vedere. Lariana Varga a intrat în vara anului 2016 în Ordinul Paladinilor de Terra Medies, iar primul ei festival a fost cel de la Bistrița. Pentru Andreea, primul festival la care a participat a fost cel de la Cluj-Napoca, în vara anului trecut, urmat apoi de alte 10 festivaluri medievale, la Sibiu, Târgoviște, Caransebeș, Târgu Neamț, Târgu Jiu, Sighișoara, Ploiești, Suceava, Hunedoara și Feldioara. Asociația a fost inființată în 2010 de Ioan Eugen Luca (cavalerul Ioan de Siebenburgen) și își propune să îmbine reconstituirea vieții medievale cu spectacolul. Astfel, atât Lariana, cât și Andreea Popa, care s-a alăturat ordinului în primăvara anului 2018, activează ca domnițe și exersează atât dansuri medievale cât și spectacole cu … focul. Lariana, Andreea și Cristian sunt membri ai trupei Fire Dream, care realizează de câțiva ani spectacole pirotehnice foarte apreciate de public.

Paladinii de Terra Medies se pregătesc săptămânal în curtea Muzeului Municipal Mediaș, sub îndrumarea cavalerului Ioan de Siebenburgen și a domniței Mirela Luca, aceasta din urmă fiindu-le ca o a doua mamă și sprijinindu-i în realizarea costumelor de epocă. Repetițiile vizează luptele pentru cavaleri, respectiv dansurile medievale și spectacolele pirotehnice. Ordinul Paladinilor de Terra Medies va mai participa în acest an la festivalurile medievale de la Sibiu, Feldioara, Arad și Cluj-Napoca.

În ceea ce o privește pe Anca Rus, aceasta face parte din Ordinul Teutonii Transilvaniei din Mediaș, ordin fondat în 2016 de Mihai Cotei. Teutonii Transilvaniei își desfășoară activitatea în colaborare cu Clubul de echitatie Transylvania din Copșa Mică. Aici cavalerii se antrenează atât la echitație cât și la mânuirea armelor și reconstituirea luptelor medievale. Nu doar cavalerii, ci și domnițele impărtășesc dragostea pentru cai, animale la fel de nobile și de fidele precum câinii.

Anca Rus a intrat în Ordinul Teutonii Transilvaniei in 2017, în condițiile în care ambii părinți (domnița Claudia și cavalerul Doru) fac și ei parte din acest ordin. Împreună ei participă la festivalurile medievale din țara noastră. În acest an 2019 Ordinul Teutonii Transilvaniei a participat la festivalurile de la Medgidia, Oradea, Mediaș, Sighișoara și Suceava.

Antrenamentele cavalerilor au loc de 2-3 ori pe săptămână, și ele constau în mânuirea spadei și controlul calului în luptă, de multe ori calul fiind condus doar cu o mână deoarece în cealaltă mână se ține spada. Domnițele participă la parade și atrag atenția prin vestimentația medievală specifică ordinului teuton.

Alți 4 elevi ai unității noastre de învățământ s-au alăturat în urmă cu câteva săptămâni unui alt ordin cavaleresc, Straja Cetății Mediașului (fostul Ordin al Cavalerilor de Mediaș). Primul axentist care s-a alăturat ordinului în această vară a fost Nicu Hînsa, urmat la scurt timp de Bogdan Nițoiu și de bobocii Georgiana Stroia și Gabriel Enăchiță. „Noi suntem ca o familie, ne ajutăm când avem probleme, luptăm cot la cot. Ordinul nostru se bazează pe secolul al XV-lea, și îmi place foarte mult să văd cum era viața în Evul Mediu și să învăț ce făceau oamenii în urmă cu șase secole. Spre deosebire de alte ordine cavalerești, la noi cavalerii nu se dedică exclusiv luptelor full contact de tip HMB (Historical Medieval Battles), ei participă și la dansuri medievale alături de domnițe”, spune Bogdan Nițoiu din clasa a X-a Științe Sociale. Membrii Strajei Cetății Mediașului au participat la festivalul medieval de la Suceava și vor mai participa în acest an la festivalurile de la Sibiu, Târgu-Mureș și Drobeta Turnu-Severin.

Ne bucurăm că există elevi ai liceului nostru care sunt pasionați ordinele cavalerești, de echitație și de paradele medievale, și este de presupus că numărul acestora va crește în lunile următoare, unitatea noastră de învățământ având numeroși elevi interesați de istoria medievală și de ceea ce presupune viața de cavaler.

 Prof. Schiau Constantin

Acest articol a post publicat în Noutati. Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>