Generalul Berthelot, erou al romanilor

Sâmbătă 7 decembrie 2019 se împlinesc 158 de ani de la nașterea generalului francez Henri Mathias Berthelot, general care a jucat un rol important în viața românilor din timpul Primului Război Mondial, în Marea Unire și apoi la tratativele de la Versailles.

Cu acest prilej Asociația Fran – Mediensis în parteneriat cu Liceul Teoretic „Axente Sever” a organizat joi 5 decembrie o dezbatere dedicată generalului francez și rolului său special în realizarea României Mari. La dezbatere au participat elevi din clasele a X-a și a XI-a de la unitatea noastră de învățământ, alături de profesorii Florentina Luca și Constantin Schiau. Acesta din urmă a realizat o sinteză a principalelor evenimente militare și a contextului istoric și geopolitic în care și-a desfășurat generalul Berthelot misiunea în timpul primului război mondial. Ulterior elevii au urmărit câteva filmulețe cu imagini de arhivă dedicate generalului francez și momentului formării României Mari.

Istoria modernă a României a fost profund marcată de acest erou francez din Primul Război Mondial, generalul Henri Mathias Berthelot. Este vorba de un comandant genial, care a iubit nespus România și care este considerat și azi drept un simbol al prieteniei care unește Franța și România.

Prof. Schiau Constantin

Acest articol a post publicat în Noutati. Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>