LTAS s-a prezentat in proiectul PULCHRA

Joi, 4 februarie 2021 Liceul Teoretic „Axente Sever” și-a prezentat în mod oficial tema aleasă în cadrul proiectului PULCHRA și echipa implicată în tema de cercetare. Proiectul PULCHRA încurajează și sprijină elevii să investigheze probleme de mediu, climă și sustenabilitate din localitățile lor, având ca temă „orașele ca ecosisteme urbane”.

Din echipa de cercetare fac parte elevi ai claselor a IX-a Științele Naturii intensiv Engleză, a IX-a Științele Naturii și a X-a Matematică Informatică. Axentistele noastre sunt îndrumate de 4 cadre didactice din liceu (Ana-Maria Agîrbiceanu, Delia Duma, Lenuța Moldovan și Constantin Schiau), alături de doamna doctor Gaspar Eniko de la Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu și de viceprimarul municipiului Mediaș Dan Sima.

Echipa LTAS își propune în cadrul proiectului PULCHRA să investigheze dacă și cât de poluat este aerul pe care îl respirăm, în mai multe zone ale municipiului Mediaș. În acest sens se vor folosi „colectoare de praf” timp de 7 zile și se vor determina dioxidul de carbon existent în apa de ploaie și în atmosferă, precum și pH-ul apei de ploaie, respectiv nivelul stratului de ozon.

Prezentarea temei de cercetare a unității noastre de învățământ s-a bucurat de participarea cadrelor didactice ale liceului nostru și de reprezentanți de marcă din cadrul PULCHRA. Este vorba de doamnele Delia Goia, Ana-Maria Dalu și domnii Petre Botnariuc și Marius Lazăr, cercetători ai Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație, alături de doamna Gabriela Noveanu, coordonatoare națională a proiectului PULCHRA.

Primăria municipiului Mediaș a fost reprezentată prin participarea domnului viceprimar Dan Sima, care s-a declarat mulțumit de faptul că liceul nostru face parte din rețeaua celor 50 de licee europene reunite în proiectul PULCHRA.

PULCHRA este un proiect finanțat de UE, cu parteneri din zece țări: Grecia, Germania, Suedia, Irlanda, Italia, Cehia, Polonia, Letonia, Cipru și România. Țara noastră este implicată în acest proiect prin 5 unități de învățământ: Liceul Teoretic „Axente Sever” Mediaș, Colegiul Național „George Coșbuc” București, Colegiul Național „Gheorghe Șincai” București, Colegiul Național „Dinicu Golescu” Câmpulung și Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din Galați.

Echipa LTAS consideră că tema aleasă este de interes major deoarece efectele poluării aerului asupra organismului uman și asupra mediului sunt grave, între efecte aflându-se astmul bronșic, infecții ale aparatului respirator, afecțiuni ale sistemului nervos central, iritabilitate, migrene sau stări de oboseală, iar expunerea pe termen lung la poluare poate avea consecințe grave.

Prof. Schiau Constantin

Acest articol a post publicat în Noutati. Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>