150 de ani de existenta a institutiei de invatamant care astăzi se numește Liceul Teoretic Axente Sever

Luna aprilie a anului 2021 a marcat mai multe evenimente aniversare pentru liceul nostru și pentru comunitatea locală medieșeană. Este vorba de sărbătorirea a 200 de ani de la nașterea revoluționarului pașoptist Ioan Axente Sever, de aniversarea a 150 de ani de la crearea Școlii Medii Agricole la Mediaș (actualul LTAS) dar și de inaugurarea oficială a corpului de clădire C al unității noastre de învățământ.

Revoluționarul Ioan Axente Sever s-a născut pe 15 aprilie 1821, în comuna care astăzi îi poartă numele. Din 1963 unitatea noastră de învățământ poartă numele revoluționarului ardelean. Aceste evenimente au fost celebrate joi 15 aprilie 2021 în corpul de clădire C al Liceului Teoretic „Axente Sever”.

Aniversarea acestor două evenimente semnificative în istoria comunității noastre s-a bucurat de participarea unor invitați deosebiți. Este vorba de domnul profesor Lucian Giura, absolvent al liceului nostru în anul 1969 și fost decan al facultății de Istorie și Patrimoniu din Sibiu, de doamna profesoară Monica Munteanu, inspector școlar general al ISJ Sibiu, precum și de domnul profesor Alexandru Dumbravă, actual viceprimar al municipiului Sibiu.

Nu au lipsit edilii municipiului Mediaș, în persoana primarului Gheorghe Roman și a viceprimarului Dan Sima, care au sprijinit permanent unitățile de învățământ medieșene și implicit Liceul Teoretic „Axente Sever”. Pe parcursul ultimelor 12 luni Primăria municipiului Mediaș a desfășurat lucrări ample de modernizare în liceu, prin asfaltarea curții unității de învățământ și prin renovarea corpului de clădire C.

În urma lucrărilor de modernizare desfășurate de primăria municipiului Mediaș la corpul de clădire C al Liceului Teoretic „Axente Sever”, au fost create două noi săli de curs, au fost modernizate sala festivă și biblioteca, și a fost reabilitat subsolul Corpului C, unde sunt preconizate să aibă loc numeroase activități recreative pe parcursul anului școlar viitor.

Oaspeții au fost Întâmpinați de 3 eleve ale liceului nostru, îmbrăcate în porturi populare românești, maghiare și săsești, și au primit insigne aniversare ale celor 150 de ani de învățământ axentist. Domnul profesor Helmuth Knall a prezentat publicului documente și imagini de arhivă ale unității medieșene, iar domnii profesor Constantin Schiau și Mihai Chiriac au realizat o prezentare succintă a vieții și activității revoluționarului Ioan Axente Sever. De asemenea doamna profesoară Mirela Maior, absolventă a liceului medieșean, a transmis un mesaj emoționant în numele generațiilor de absolvenți și a vorbit pe larg despre spiritul de axentist care îl definește pe orice absolvent al unității noastre de invățământ.

Sala festivă a beneficiat de creații artistice ale elevilor unității noastre de învățământ, care sub îndrumarea domnului profesor Petre Purcariu au pictat un portret al lui Ioan Axente Sever și au realizat panouri dedicate evenimentelor aniversare. Îi felicităm pe toți elevii și pe toate cadrele didactice implicate în realizarea și buna desfășurare a sărbătoririi celor 150 de ani de existență a liceului medieșean și a celor 200 de ani de la nașterea revoluționarului Ioan Axente Sever.

La mulți ani LTAS Mediaș!

Prof. Schiau Constantin

Acest articol a post publicat în Noutati. Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>