Navigare
- Activități
- Activitati eco
- Admitere clasa a IX-a
- Asociatia liceului
- Bacalaureat
- Buget general
- Burse
- Concurs posturi did. auxiliar
- Concurs posturi nedidactic
- Conducerea liceului
- Contributie 3.5%
- Decizii suspendare ore
- Despre
- Documente oficiale
- ECO-SCOALA
- Galerie foto 2023
- Galerii foto
- Informare protectia datelor
- Mapa managerului scolar
- Misiunea şi viziunea
- Oferta educationala
- Personalul liceului
- Proiecte si concursuri
- Resurse materiale
- Revolutionarul ,,Axente Sever”
- Transparenta veniturilor
- Contacte
25 ani de la zborul primului cosmonaut român Dumitru-Dorin Prunariu
Acest eveniment a constituit un prilej nu numai de marcare a evenimentului în sine, ci şi de a pune în valoare noile implicări ale României în domeniul spaţial şi deschiderea noilor colaborări internaţionale ca stat cooperant al Agenţiei Spaţiale în cadrul ONU, cu Nasa şi cu alte organizaţii internaţionale şi agenţii naţionale.
La aceste manifestări au participat atât oaspeţi români, cât şi cosmonauţi din Rusia, SUA, şi din alte ţări participante la zborurile cosmice comune.
Popov Leonid (Rusia)
Baudry Patrick (Franţa)
Alexandrov Alexandr (Bulgaria)
Ivanov Ghiorghi (Bulgaria)
Russell Schweickart (SUA)
Printre invitaţi au fost consilieri locali şi judeţeni, reprezentanţi ai Armatei, ai Asociaţiei cadrelor militare în rezervă, reprezentanţi ai Fundaţiei “Roth”, reprezentanţi ai Parohiei “Buna Vestire”, ai Clubului “Rotary” Mediaş şi ai Asociaţiei Culturale ” Mediaşul Nostru”.Cetăţenii Municipiului Mediaş au fost receptivi, participând la această manifestare într-un număr foarte mare – peste 300 persoane – copii, tineri, vârstnici, toate personalităţile locale, oameni de cultură, precum şi din alte categorii sociale.
Liceul “Axente Sever” a fost reprezentat prin Dn. Prof. Lapadat Aura si un grup de elevi. Elevii au pus intrebari si au facut poze cu cosmonautii. In final au dat mana cu ei si au primit autografe.
Dumitru-Dorin Prunariu şi invitaţii săi au fost întâmpinaţi cu multă căldură prin aplauzele prelungite care le-au fost adresate.
A fost prezentat simpozionul “25 ani de la zborul primului cosmonaut român Dumitru-Dorin Prunariu”, a fost vizionat filmul documentar “Un român zboară spre stele”.
Atmosfera din sală a fost una de sărbătoare, publicul având cunoştinţe despre zborul cosmic efectuat de Generalul Dumitru-Dorin Prunariu, a adresat întrebări tuturor invitaţilor legate de acest măreţ eveniment.
Menţionăm câteva din întrebările adresate de către public:
Cum s-a schimbat viata cosmonautilor dupa zborul in spatiu si cu se ocupa in momentul de fata?
Domnul căpitan comandor Mircea Ţiplea l-a rugat pe d-l Prunariu să precizeze care a fost lotul României ce s-a deplasat în oraşul stelar de la Moscova.
Domnului Russell Schweickart (SUA) i-a fost adresată o întrebare referitoare la posibilitatea şi probabilitatea ca Terra să fie lovită de un corp ceresc mare, deoarece dânsul studiază impactul Terrei cu diferite comete, meteoriţi şi alte corpuri cereşti
“Ca întotdeauna în Mediaş găsesc nu numai oameni de suflet, ci şi prieteni vechi, foarte vechi, oameni cu care într-o anumită perioadă am lucrat împreună, oameni care ne-au îndrumat, când noi eram nişte studenţi, în activitatea noastră aeronautică, şi cu care am rămas în cele mai bune relaţii.”
(Dumitru-Dorin Prunariu)