Revolutionarul ,,Axente Sever”

Ioan Axente supranumit Sever (nu este clar dacă supranumele de ,,Sever” vine de la temperamentul vulcanic al revoluţionarului sau de la împăraţii romani din dinastia Severilor (193-235 remarcabili pentru spiritul practic şi severitatea acestora, dar probabil este o finalitate a ambelor sensuri) născut în anul 1821 în localitatea Frâua, astăzi comuna Axente Sever, judeţul Sibiu. Născut în ,,Siebenburgen” (Transilvania) a studiat filozofia (în special cea stoică a lui Zenon, Epicur şi Epictet, dar şi platonicismul) şi cursurile speciale de istorie antică de la Blaj.

A luat parte în cadrul revoluţiei de la 1848 din Bucureşti şi Transilvania. Participă, alături de bunul său prieten Avram Iancu la a treia adunare de la Blaj din septembrie 1848. Ulterior avand functia de tribun va participa alături de legiunile române la luptele din Transilvania împotriva armatelor maghiare conduse de generalii L. Csany şi Iosif Ben unde se distinge prin vigoare şi bărbăţie, curaj şi perseverenţă.

După capitularea armatei transilvănene, alături de cea maghiară, la Şiria (jud. Arad) la 13 august 1849 în faţa armatelor imperiale îşi continuă activitatea propagandistică, de luptă pentru principiile naţionale ale românilor din Transilvania.

Între 23 octombrie – 4 noiembrie 1861 se înfinţează la Sibiu: Asociaţia Transilvăneană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român – ASTRA, al cărui membru fondator este şi Ioan Axente Sever. De asemenea are funcţia de membru al Partidului Naţional Român din Transilvania înfinţat la Sibiu în 1881.

Moare în anul 1906, la vîrsta de 85 de ani.

Prof. Mihai Chiriac