Despre

Liceul “Axente Sever” – Liceul Orasului Medias!

Situat in partea de vest a municipiului Medias, Liceul “Axente Sever” atrage de departe privirile prin cladirile sale impunatoare, plasate in mijlocul unui parc cu arbori seculari, care reprezinta o oaza de verdeata si destindere pentru intreaga zona.

Liceul are o indelungata traditie, fiind cel mai vechi liceu al Mediasului. Inceputurile acestui liceu trebuie cautate la infiintare, la 1 noiembrie 1871 a “Scolii Medii Agricole” din Medias. In anul 1884 cladirea a fost reconstruita din temelii. Cursurile s-au tinut in aceasta cladire pana in anul 1911, cand i-a fost schimbata destinatia in loc de scoala si internat, pentru “Scoala de Gospodarie” (corpul B). Pe langa toate in aceastea, scoala mai dispunea de urmatoarele incaperi:

  • un internat cu 100 de locuri, inaugurat la 8 septembrie 1895 (corpul E)
  • un nou local al scolii, dat in folosinta in septembrie 1911 (corpul C)
  • o cladire administrativa adapostind Directiunea si Administratia scolii (corpul D) 1897
  • o statie meteo, infiintata in anul 1878
  • o sala pentru material didactic si un laborator chimico-tehnic.

Functionand ca o scoala agricola, cursurile se desfasurau pe parcursul a doua semestre. Incepand cu luna septembrie 1946, scoala a functionat sub denumirea de “Scoala Medie Tehnico-Veterinara”, iar din anul 1952 sub denumirea de “Scoala Zootehnica”.

In anul 1963 denumirea scolii a devenit “Liceul Nr.2″, ulterior modificat in Liceul “Axente Sever”, dupa numele marelui revolutionar de la 1848. Din anul scolar 1964-1965 a inceput sa functioneze si ciclul gimnazial, la sectiile romana, maghiara si germana, pana in anul 1985.

Cladirea principala a liceului, cunoscuta sub denumirea de corpul A, a fost construita intre anii 1962-1963 si a fost data in folosinta la 1 septembrie 1964.

Liceul Teoretic “Axente Sever”din Medias a beneficiat de o serie de imbunatatiri si modernizari incepand cu anul 1965. Toate acestea au vizat in primul rand la asigurarea unei baze materiale adecvate studiului liceal modern.

Au fost amenajate laboratoarele si cabinetele scolare dotate cu aparatura audio-vizuala moderna si de specialitate. Mentionam laboratorul de chimie in care se desfasoara experimente chimice la standarde ale invatamantului modern.

Laboratorul de fizica ofera elevilor nostri conditiile optime pentru descoperirea fenomenelor stiintifice, permitand obtinerea performantei educationale.

Orele de limba si literatura romana se desfasoara in cabinetul “Mihai Eminescu”, care beneficiaza de aparatura audio-vizuala moderna si de o biblioteca scolara care are in dotare 57.823 de volume, respectiv carte beletristica, de exegeza si critica literara, ca si un numar impresionant de volume cu caracter tehnico-stiintific si cultura generala in limbile: romana, franceza, engleza, germana, maghiara si italiana. Sala de lectura a bibliotecii permite consultarea directa a cartilor, aici putandu-se desfasura si ore de curs destinate analizelor literare pe text.

O importanta deosebita se acorda in liceul nostru orelor de informatica, acestea desfasurandu-se in cele 3 laboratoare de informatica, recent modernizate si dotate cu 40 de calculatoare Pentium® IV, scanner si imprimante HP©, toate asigurand o baza logistica performanta.

Orele de istorie se desfasoara in cabinetul de istorie “Nicolae Iorga”, iar recent a fost dat in folosinta si cabinetul de economie, care contine planse-suport in vederea desfasurarii orelor la nivelul cel mai inalt.

Cabinetul de geografie propune o viziune moderna asupra studierii acestei discipline scolare, trezind astfel interesul elevilor. Mentionam ca incepand cu anul scolar 2006, liceul nostru va beneficia si de o statie meteo proprie, monitorizata de elevii liceului.

Orele de biologie si de educatie pentru sanatate beneficiaza de un cadru adecvat de desfasurare in cele doua cabinete de biologie, dotate cu truse de disectie, truse pentru determinarea pH-ului solului, colectii de roci, de animale formolizate si impaiate, de fructe si seminte; de asemenea laboratorul de biologie II, recent modernizat, detine mulaje de botanica, de zoologie si anatomie, planse diverse, insecte si microscoape.

Baza sportiva a liceului este reprezentata prin sala de sport, care a fost data in folosinta in data de 1 august 2004. Sala reprezinta unul dintre cele mai amenajate complexe sportive din medias. Dupa marime este cea mai mare din orasul Medias, astfel incat anul trecut ea a devenit locul de sustinere a numeroaselor concursuri locale si judetene.

Liceul “Axente Sever” reprezinta o institutie de invatamant de referinta in sistemul educational al municipiului Medias si al judetului Sibiu.