O punte peste Europa

Parteneriatul dintre Liceul Teoretic „Axente Sever” Mediaş şi Liceul „Rene Cassin” din Monfort, Franţa, a început încă din anul şcolar trecut. Axat pe problemele integrării României în Uniunea Europeană proiectul urmărea şi aspecte de cultură şi civilizaţie din cele două ţări. După ce elevii români şi francezi s-au documentat asupra ţării şi regiunii partenere, au urmat, evident, excursiile la faţa locului.
Aşadar, între 6 – 13 aprilie 2008 elevii francezi au făcut o vizită în România. Începutul nu părea tocmai promiţător din cauza ploii care i-a însoţit de la Bucureşti până la Mediaş, împiedicându-i să admire minunatele peisaje de pe Valea Prahovei. Duminică, 6 aprilie 2008, ora 2000, în ciuda ploii reci, toţi elevii români, împreună cu părinţii aşteptau sosirea oaspeţilor din Franţa. După câteva cuvinte de bun venit, francezii au fost încredinţaţi familiilor gazdă.
În timpul săptămânii petrecute în România, tinerii francezi, împreună cu profesorii lor a u avut ocazia de a cunoaşte o parte a României, mai precis Mediaşul şi punctele de interes din împrejurimi: Sibiu, Sighişoara, Biertan, Moşna, Cisnădioara, Păltiniş.

Încă de la începutul şederii lor în România, francezii au fost plăcut impresionaţi de căldura cu care au fost primiţi şi de atenţia pe care le-au acordat-o familiile gazdă. Au avut loc mai multe întâlniri la liceu, prilejuri cu care oaspeţii au făcut cunoştinţă cu liceul nostru, cu sistemul de învăţământ din România, au discutat despre temele pe care şi le-au propus în proiect, s-au întrecut în sala de sport şi s-au distrat. S-au legat prietenii, astfel încât tuturor săptămâna li s-a părut foarte scurtă iar la plecarea francezilor au curs câteva lacrimi.

franta1

De neuitat vor fi zilele petrecute în Bretania: satele cu căsuţe cochete şi grădini pline de flori, plimbările pe malul mării la Fortul La Latte, la Muntele Saint Michel sau pe fortificaţiile din Saint-Malo, cartierele vechi din Rennes.
Cu toţii am apreciat ospitalitatea şi grija cu care am fost înconjuraţi de gazde. Liceul „Rene Cassin” a produs o impresie deosebită asupra tuturor, elevi şi profesori. Elevii au fost încântaţi de atmosfera plăcută şi caldă din sălile de clasă şi coridoare, iar profesorii mai ales de funcţionalitatea tuturor compartimentelor.
Cele patru zile petrecute în Bretania au fost mult prea scurte pentru a vedea tot ceea ce merita să fie văzut, dar au consolidat prieteniile care s-au înfiripat în România, aşa încât la plecare puţini şi-au putut stăpâni lacrimile.
Mai mulţi francezi şi-au ales deja destinaţia pentru vacanţa de vară: Mediaş, România, din dorinţa de a cunoaşte şi alte regiuni ale ţării noastre. Pe de altă parte, invitaţia de a reveni în Franţa, chiar împreună cu familia, a fost şi ea lansată şi sperăm că va putea fi onorată de cât mai mulţi dintre elevii noştri.
În final, nu ne rămâne decât să le mulţumim familiilor care au găzduit elevi din Franţa iar acestora să le urăm succes la bacalaureat şi să sperăm că ne vom revedea.

franta2
Prof. Doina Frunzetti

Acest articol a post publicat în Noutati. Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>