Colinde, colinde

Se spune că sărbătorile de iarnă sunt magice, că ele leagă realitatea de basm. Ele aduc însă în casele oamenilor şi multe datini, care şi-au păstrat esenţa de arhaic: neuitatele colinde…

Rolul colindelor este de a purta prin veacuri cuvântul tainic al Naşterii Sfinte. Cuvântul colind îşi are originea în latinescul calendae, care reprezenta pentru romani “urări de belşug şi fericire pentru noul an ce începea”.

De asemenea, conform tradiţiei populare, rolul colindelor este şi de a proteja casele oamenilor de duhuri rele (funcţie apotropaică). Astfel, oamenii îşi lasă întreaga soartă în mâinile unor cântăreţi care vin în Ajun şi colindă… De aceea, Colindele sunt binevenite atât pentru cei care sunt colindaţi, cât şi pentru cei care urează, mergându-le bine tot anul următor.

10 dec 2009 concert  colinde 1

Şi noi, profesorii liceului “Axente Sever”, am trăit această emoţie a colindei, care vesteşte Naşterea Domnului. Elevii liceului ne-au făcut bucuria de a ne colinda şi în acest an, cu lumânări aşezate în mere roşii, cu emoţie şi cu bucurie. Fie ca toate urările lor de bine să se împlinească, să avem un an mai bun, mai generos şi care să ne apropie mai mult de cele sfinte!…

Mulţumim şi pe această cale elevilor colindători, cât şi doamnelor profesoare care i-au indrumat, Elena Hulpuş şi Mariana Moruţan.

10 dec 2009 concert  colinde 2

Prof. Camelia Manu

Acest articol a post publicat în Noutati. Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>