Marşul cartii 2010

A mai trecut un an. Mi-am dat seama abia atunci când am zărit biblioteca municipală, în curtea căreia erau strânşi foate mulţi elevi. Aşa cum probabil şi ghicit, pe 15 noiembrie a avut loc Marşul Cărţii – devenit deja o tradiţie a noastră, iubitorii de carte. Am rămas plăcut surprinsă la vederea participanţilor, un număr mare de colegi de la şcolile din oraş care au venit veseli şi entuziasmaţi.  Nostalgia plutea în aer, mai ales fiindcă unii dintre noi ne-am revăzut colegi din generală.

În fine, mulţimea înarmată cu pancarte şi fluturaşi s-a îndreptat spre primărie după ce am ascultat câteva cuvinte de la domnul Onuc Nemeş-Vintilă, directorul bibliotecii judeţene Astra din Sibiu. Domnnul primar ne-a primit bucuros şi ne-a lăudat încercările de a atrage cât mai mulţi oameni spre carte. Am fost imortalizaţi de nenumărate persoane care vroiau să preţuiască această amintire – care, sperăm,  nu va fi dată uitării.

Întorcându-ne la bibliotecă, am continuat să împăţim fluturaşi, strecurându-i în cele mai creative locuri, spre a-i îmbia pe ceilalţi la deliciul lecturii. Tot centrul oraşului ne-a văzut şi nu puţini au rămas impresionaţi de mişcarea noastră. Ajunşi, în sfârşit la bibliotecă, am participat la o conferinţă, unde domnul director al bibliotecii Astra ne-a comunicat diverse lucruri despre bibliotecă şi acţiuni petrecute acolo. Ne-a lăsat zâmbind enumerarea multitudinii de activităţi ce pot lua loc într-o „casă a cărţilor.”

Ce e biblioteca? Doar un loc unde se poate citi, sau unde eşti trimis – „nesilit de nimeni” – să cauţi cărţi pentru şcoală? Ei bine, în bibliotecă nu se lansează cărţi numai, ci călătoreşti prin lume, priveşti documentare sau filme alese, întâlneşti persoane de seamă, mai intri şi pe internet, dai de gândurile ascunse ale unui geniu din antichitate, dar cel mai important, te relaxezi.

Acum, că aţi aflat noutăţi despre bibliotecă, şi că tot a fost Marşul Cărţii, cel mai potrivit ar fi să închei cu un citat de-ale lui Voltaire… „Cartea e un univers secret creat de un om înzestrat cu geniu.” Deci, citiţi şi aflaţi gândurile geniilor, pentru a merita la rându-vă laurii înţelepciunii.

Mădălina Bejan

Clasa a IX-a Filo

Acest articol a post publicat în Noutati. Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>