Crâmpeie de viață ale absolvenților LTAS

Rezultatele examenului de bacalaureat publicate luni 8 iulie 2024 au reconfirmat pentru Liceul Teoretic „Axente Sever” statutul de lider incontestabil la nivelul municipiului Mediaș și al zonei de nord a județului Sibiu. Unitatea noastră de învățământ a obținut un procent de promovabilitate de 91,41%, iar promoția curentă un procent și mai bun, de 94,7%. Absolvenții LTAS au obținut 29 de medii peste 9, iar dintre acestea 10 medii au fost peste 9.50. Distribuția lor este una echilibrată, 4 medii fiind obținute de absolvenții de la Științele Naturii intensiv Engleză, 4 medii de cei de la Filologie, o medie de un absolvent e la Științe Sociale și o altă medie provenind de la clasa de Matematică Informatică.

Dincolo de aceste cifre statistice, aruncăm azi o privire asupra câtorva dintre performerii generației 2024, care s-au evidențiat nu doar prin faptul că au obținut cele mai mari medii din zona de nord a județului Sibiu ci și prin activitățile extrașcolare variate desfășurate în anii de liceu. Cea mai mare medie la nivelul municipiului Mediaș, respectiv 9,81, a fost obținută de Antonia Danciu de la Științele Naturii intensiv Engleză. Pregătirea riguroasă și conștiincioasă a Antoniei a fost dublată de contacte timpurii cu mediul universitar de la Cluj-Napoca. Astfel, la finalul clasei a XI-a Antonia Danciu a fost selectată să participe la cursurile universității de vară de la Cluj-Napoca. La acel moment absolventa LTAS a optat pentru Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică, însă pe parcursul clasei a XII-a opțiunile Antoniei au luat o altă turnură. Ca urmare Antonia Danciu va susține admiterea la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” și suntem convinși că va deveni o juristă de excepție în următorii ani.

Tot de la Științele Naturii intensiv Engleză provine și a doua medie la nivelul municipiului Mediaș, de 9,78. Aceasta a fost obținută de Teodora Urian. Fire diplomată și analitică, Teodora a manifestat calități de lider pe parcursul anilor de liceu, fiind conducătoarea echipei de cercetare în proiectul PULCHRA, desfășurat de Liceul Teoretic „Axente Sever” în perioada 2021-2022. Ca și căpitan al echipei de cercetare, Teodora și colegele ei au investigat prin metode specifice cât de poluat este aerul pe care îl respirăm, în mai multe zone ale municipiului Mediaș. Dorința de viitor a Teodorei Urian este aceea de a studia tot în Cluj-Napoca la Universitatea Babeș-Bolyai. la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică.

A treia medie de top la Bacalaureat, respectiv 9,76, i-a revenit unei absolvente de la Filologie. Numele ei este Emilia Călușer, o absolventă deosebită, studioasă, timidă dar sufletistă și care iubește copiii. În urmă cu un an Emilia s-a implicat în acțiuni de voluntariat la nivelul municipiului Mediaș. Și nu oriunde, ci la Grădinița nr. 12, aflată lângă Parcul Copiilor. Pe durata verii s-a jucat cu ei, a cântat, a desenat, le-a citit povești și le-a stimulat originalitatea și creativitatea. Cu siguranță ar fi făcut acest lucru și în această vară, dar examenul maturității și admiterea au determinat-o să-și schimbe planurile. Ceea ce a rămas constant în cazul Emiliei este dorința de a lucra cu copiii și de a studia tot la Cluj-Napoca, la Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației.

Trei absolvente de top ale Liceului Teoretic „Axente Sever” își vor continua studiile universitare la Cluj Napoca. Lor li se adaugă alți axentiști care se vor îndrepta spre alte centre universitare precum Sibiu, Brașov, Timișoara, Târgu Mureș. Nu putem decât să ne bucurăm pentru faptul că absolvenții LTAS vor reprezenta cu cinste municipiul Mediaș oriunde îi vor purta pașii destinului și să-i îndemnăm să nu-și uite originile axentiste.

 

Prof. Schiau Constantin

Acest articol a post publicat în Noutati. Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>