Proiecte si concursuri

AN ŞCOLAR 2023 – 2024

Proiecte și programe educaționale implementate de Cabinetului de consiliere și asistență psihopedagogică CJRAE Sibiu

1. „Profesia potrivită pentru mine”, program de orientare în carieră pentru elevii de liceul, clasele a XI-a și a XII-a elaborat cu scopul de a oferi suport educațional și informațional elevilor din ciclul superior al liceului în vederea explorării caracteristicilor personale și a traseelor educaționale și profesionale;

2. „Comunică asertiv”, program educațional de prevenție și diminuare a agresivității în mediul școlar. Având ca și grup țintă elevii liceului. Activitățile propuse, în cadrul acestui program, se referă la familiarizarea elevilor liceului cu câteva tehnici de comunicare asertivă care sunt în măsură să amelioreze relații interpersoanale și capacitatea de a gestiona posibile conflicte interpersonale;

3. „Școala mea fără violență”, proiect educațional în care au fost implicați atât elevii unității unității de învățământ cât și părinții și cadrele didactice. S-au aplicat chestionare privind violența, dezbateri precum și studii de caz, workshopuri. S-a observat diminuarea numărului de cazuri de agresivitate din școală și în afara ei.

4. „Tinerii și pericolul drogului”. Spune STOP substanțelor psihoactive! Proiect educațional de prevenire și combatere a substanțelor de risc care promovează un stil de viață și comportament sănătos, adresându-se în primul rând elevilor de totate vârstele.

Alte proiecte

Patru cadre didactice ale LTAS s-au inițiat în programele Erasmus +

În perioada 2021-2027 Inspectoratul Școlar Județean Sibiu este acreditat în cadrul programului Erasmus, ca lider de consorțiu pentru mobilități (cursuri de formare) în domeniul „Educație școlară”. Din toamna anului 2022 Liceul Teoretic „Axente Sever” a realizat primii pași în domeniul participării la programele educaționale Erasmus, care pun accentul pe incluziunea socială și pe promovarea participării tinerilor la viața democratică.

4 cadre didactice ale unității noastre de învățământ au participat în prima săptămână a lunii aprilie la o asemenea activitate de mobilitate. Este vorba de doamnele profesoare Ana-Maria Agîrbiceanu, Delia Duma, Iulia Mărginean și Diana Streza, care s-au inițiat în cursurile Erasmus pe pământ spaniol la Malaga. În acest sens doamnele profesoare Ana-Maria Agîrbiceanu și Delia Duma au participat la cursul intitulat „Parents and Teachers: Building Bridges” („Părinți și profesori: Construim punți”), în vreme ce cursul parcurs de doamnele profesoare Iulia Mărginean și Diana Streza s-a numit „Soft skills for strong teachers” („Aptitudini pentru profesori puternici”).

„Parents and Teachers: Building Bridges” se referă la implicarea părinților și a profesorilor în educația non-formală și formală a copiilor și adolescenților, mesajul primit de elevi fiind acela că: „toți suntem aici pentru tine!”. În ceea ce privește cursul „Soft skills for strong teachers”, acesta ajută cadrele didactice să-și aprofundeze abilitățile soft și să le ofere elevilor cele mai bune instrumente pentru ca aceștia să aibă succes. Mai pe scurt, cele 4 cadre didactice au luat contact cu metode moderne care vizează îmbunătățirea comunicării și pot fi aplicate în activitatea de predare-învățare.

Informațiile referitoare la cele două cursuri urmate de doamnele profesoare ale Liceului Teoretic „Axente Sever” la Malaga în perioada 1-5 aprilie 2024 vor fi diseminate în perioada următoare la nivelul comunității locale.

 Prof. Schiau Constantin      

CONCURSURI ȘCOLARE

Începutul lunii februarie marchează la Liceul Teoretic „Axente Sever” debutul edițiilor 2024 ale concursurilor „Natura și Omul”, respectiv „Literatura în simboluri”.

„Natura și Omul” a ajuns la ediția cu numărul patru, fiind un concurs adresat elevilor din școlile gimnaziale și din liceele din România. Ca de fiecare dată, acest concurs se desfășoară pe secțiuni precum fotografie, postere și desen pictură, prezentări powerpoint prin care sunt surprinse aspecte ale naturii prin ochiul artistului sau al obiectivului camerei foto. De asemenea există o secțiune de eseuri în limba franceză, intitulată „L’homme et la forêt”. Înscrierile au loc până pe data de 15 aprilie 2024.

Tot de la 1 februarie s-a dat startul celei de-a treia ediții a concursului „Literatura în simboluri”. Este vorba de un concurs literar prin care elevii de la școlile generale și liceele din municipiul Mediaș, precum și cei din județul nostru și din toată țara sunt invitați să-și demonstreze abilitățile de lectură și de înțelegere a textului. În acest sens participanții pot realiza o recenzie sau o prezentare powerpoint a mesajului uneia dintre cărțile citite.

Înscrierile la acest concurs se efectuează până pe 18 martie 2024, fiecare cadru didactic putând inscrie maxim 3 lucrări, indiferent de categoria de vârstă (gimnaziu, respectiv liceu) sau de secțiunea aleasă (scriere reflexivă sau text multimodal). Înscrierile se realizează la adresa literaturainsimboluri@gmail.com.

AN ŞCOLAR 2022 – 2023

Concursul Natura și Omul, Editia II, aflat în CAEJ 2022-2023

În perioada 27 februarie – 17 martie Liceul Teoretic „Axente Sever” organizează a treia ediție a concursului județean „Natura și Omul”. Concursul se adresează elevilor din școlile gimnaziale și din liceele din România, și se desfășoară pe secțiuni precum fotografie, postere și desen pictură, prezentări powerpoint și o secțiune de eseuri în limba franceză, intitulată „L’homme et la forêt”.

La ediția de anul trecut a concursului organizat de unitatea noastră de învățământ au participat peste 100 de lucrări din toată țara, iar una dintre lucrări a constituit o premieră pentru juriul competiției, fiind vorba de o pictură pe sticlă a Turnului Trompeților din municipiul Mediaș.

Coordonatorii concursului „Natura și Omul” sunt doamnele profesoare Ana Maria Agîrbiceanu, Delia Duma, Alina Hațegan și Lenuța Moldovan. Mai multe informatii aici.

 

Concursul „Literatura în simboluri”, Editia a II-a, aflat in CAEJ, pozitia 18 (Calendarul competițiilor școlare județene) – secțiuni scriere reflexivă și text multimodal. Mai multe informatii aici.

AN ŞCOLAR 2021 – 2022

Concursul Natura și Omul, Editia II, aflat în CAEJ 2021-2022 pozitia 28

Datorită numărului mare de lucrări rezultatele concursului  „Natura și Omul” vor fi postate în data de 1 aprilie 2022.

Concursul „Literatura în simboluri” , Editia I, aflat în CAEJ 2020 pozitia 38

Concursul se adresează tuturor elevilor pasionaţi de literatură . Pot participa elevi din şcoli şi licee, palate şi cluburi ale copiilor. Activităţile cuprinse în cadrul acestui concurs doresc să demonstreze capacitatea elevilor de a intelege în profunzime textul literar printr-o analiză detaliată a simbolurilor artistice. Lectura ar trebui să devină o prioritate în dezvoltarea personală a fiecărui elev.

Pentru mai multe informații click pe Regulament concurs

Rezultatele concursului Natura și Omul, Editia a II-a pot fi vizualizate în Tabel premii

Diplomele vor fi trimise până la data specificată în regulamentului concursului.

Mulțumim tuturor participanților!

 

„Natura și Omul”, concurs LTAS cu peste 100 de participanți din toată tara

AN ŞCOLAR 2019 – 2020

Concursul Natura și Omul, Editia I, aflat în CAEJ 2020 pozitia 38

Omul şi Natura trebuie să co-existe într-o armonie perfectă. Natura îi oferă fiinţei umane forţa de care acesta are nevoie pentru a supravieţui, iar omul, la rândul său, ar trebui să fie profund recunoscător şi să-i asigure o protecţie permanentă. Pornind de la această idee Liceul Teoretic Axente Sever Mediaș vă propune un concurs prin care să evidențieze frumusețile naturale si protejarea acestora prin refolosirea materialelor reciclabile.

Pentru mai multe informații click pe Regulamentul concursului.

Datorită stării de urgență jurizarea lucrărilor trimise  la Concursul „Natura și omul” se amână până la începerea cursurilor.

Director, prof. Agîrbiceanu Ana-Maria

prof. Duma Delia

prof. Hațegan Alina

prof. Moldovan Lenuța

Proiect „Descoperă lumea din jurul tău „

Este un proiect de parteneriat care se adresează atât elevilor din ciclul inferior cât şi celor din ciclul superior al liceului. Propune un demers didactic alternativ realizat din perspectiva educaţiei pentru diversitate, a perspectivelor multiple asupra culturii, a promovării patrimoniului cultural prin multiple surse de informare şi documentare.

În acest an şcolar am punctat şi sperăm să dăm o notă specială produsului final prin acţiuni de popularizare pentru păstrarea valorilor culturale şi publicare într-un volum.

Sunt implicaţi parteneri ai comunităţii locale cât şi licee din afara judeţului. Urmărind promovarea dialogului şi a cultivării spiritului de colborare şi competiţie sunt nominalizați elevi din fiecare instituţie implicată coordonate de cadre didactice. Proiectul se derulează pe o perioadă de un an.

Pentru mai multe informații click pe Regulamentul concursului

Datorită stării de urgență activitățile proiectului „Descoperă lumea din jurul tău” se amână până la începerea cursurilor.

prof. Tulea Corina

informatician, Părău Anca

prof. Purcariu Petru

Sari la conținut