Halloween party 2010

 Halloween-ul îşi are originile în Irlanda şi Scoţia, fiind preluat în Franţa şi Anglia, şi introdus în rândul americanilor de imigranţii irlandezi, la jumătatea secolului al 19-lea.

La origini, denumirea sărbătorii în irlandeza veche însemna „sfârşitul verii” şi desemna trecerea de la partea mai uşoară a anului la partea mai „întunecată”. Celţii credeau că în noaptea de 31 octombrie graniţa dintre lumea viilor şi cea a spiritelor devenea uşor de trecut. Familiile îşi comemorau străbunii, în timp ce spiritele rele erau alungate prin diferite ritualuri. Se crede că oamenii au început să poarte costume şi măşti de Halloween pentru a se ascunde şi proteja de spiritele agresive. Sărbătoarea era şi un moment de sacrificare a animalelor şi transformare a lor în provizii pentru iarnă. Oasele vietăţilor ucise erau arse apoi în focuri de tabără.

În zilele noastre, sărbătorirea Halloween-ului diferă din loc în loc. În ajunul sărbătorii, scoţienii şi irlandezii aprind o lumânare în fereastra vestică pentru a comemora morţii. Alte tradiţii includ cioplirea de lanterne din diferite tulpini de plante şi cioplirea dovlecilor cu feţe înfricoşătoare sau comice. Printre personajele populare de Halloween sunt fantomele, demonii, vrăjitoarele, Diavolul, Dracula, Moartea, vampirii, vârcolacii, scheleţii, pisicile negre, păianjenii, liliecii sau spiriduşii. În SUA, simbolurile Halloween-ului sunt preluate cu precădere din filmele horror (Frankenstein, etc.)

Atât în Statele Unite, cât şi în regiuni din Marea Britanie, copiii se costumează în noaptea de Halloween şi umblă din casă în casă pentru a cere dulciuri. În unele locuri, ei trebuie să spună o poveste sau să cânte.

Halloween-ul este sărbătorit şi în România. Se organizează petreceri, se cioplesc dovleci şi pe străzi se vad cel puţin câteva grupuri de persoane mascate. Modul de sărbătorire a fost preluat, în principal, de la Statele Unite.

Clasa a XI-a Filologie a organizat vineri, 29 octombrie, o petrecere la care unii elevi au venit mascaţi, iar alţii nu. Cu mască sau fără mască, toţi s-au distrat pe cinste. Distracţia a continuat până când au fost desemnaţi “Miss Creepy” şi “Mister Creepy”.

Premianta a fost Adina Negrea din clasa a XII-a Filologie, iar premiantul a fost Radu Toderici din clasa a XII-a Ştiinte sociale. Cei doi au câştigat câte o carte şi un souvenir specific acestei sărbători.

La party au participat d-na profesor Elena Roman, d-na profesor Ana-Maria Agîrbiceanu şi d-nul profesor Horatiu Tudor. Elevii au fost coordonaţi de către d-na profesoara Bettina Andrei şi de către d-nul profesor  Constantin Schiau.

 

Prof. Bettina Andrei

Prof. Constantin Schiau

Acest articol a post publicat în Noutati. Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>