Once an axentist, always an axentist

Expresia îi aparține celui mai de succes „produs” al Filologiei de la Liceul Teoretic „Axente Sever” din ultimii ani … este vorba de Ioana Guliman, absolventă a promoției 2017 a unității noastre de învățământ.

La început a fost Cuvântul … iubitorii de cuvinte au devenit … filologi, iar Filologia, dincolo de sensurile ei științifice, este și o specializare a profilului uman de la liceele teoretice. Filologia este una dintre specializările cele mai apreciate la Liceul Teoretic „Axente Sever”, mulți absolvenți ai unității noastre de învățământ continuându-și studiile superioare în același domeniu, sau dovedindu-se buni specialiști în alte domenii.

Ioana Guliman și-a dezvoltat în cei 4 ani de Filologie toate abilitățile necesare pentru a înfrunta orice obstacol cu tenacitate și a nu renunța niciodată să-și îndeplinească visele. Iar visul care a urmărit-o în toți acești ani a fost Dreptul. Și nu doar calitatea de studentă la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, ci dorința de a excela în domeniul științelor juridice.

A muncit din greu pentru a-și îndeplini acest vis, iar eforturile i-au fost răsplătite, devenind în urmă cu un an șefa de promoție a Facultății de Drept. În spatele acestei performanțe stau multe nopți nedormite, o pregătire extraordinară, multă muncă și seriozitate, pe care Ioana Guliman le-a demonstrat din plin.

Dar Ioana nu s-a oprit aici. Titlul de șefă de promoție a reprezentat un munte înalt pe care a reușit să-l escaladeze cu brio, dar care în același timp i-a deschis drumul spre piscuri și mai înalte (Mont Blanc, Everest…) Iar Ioana Guliman nu este persoana care să renunțe la jumătatea drumului, așa că a continuat. A urmat masteratul în domeniul Instituțiilor de Drept Privat, iar la începutul lunii septembrie a obținut nota maximă la examenul de doctorat. Astfel Ioana va susține, începând cu anul universitar 2022 – 2023 seminariile din domeniul Dreptului privat, în calitate de Asistentă Universitară Doctorandă.

Ce urmează de aici? Admitere la Barou, la Consiliul Superior al Magistraturii? Doar timpul ne va arăta. Cu siguranță însă Ioana Guliman are toate pârghiile, are voința, ambiția și determinarea de a reuși în tot ce-și propune. Axentista noastră recunoaște cu mândrie faptul că rădăcinile succesului în viață, al muncii și al abilității de a nu da înapoi din fața greutăților, au fost bine fortificate în anii de liceu. Iar zâna noastră a păstrat un loc special în inima ei pentru Liceul Teoretic „Axente Sever”.

Suntem mândri de reușitele personale și profesionale ale Ioanei Guliman și o încurajăm să reușească să atingă alte și alte înălțimi în domeniul judiciar, știind că nu-și va uita și nu-și va renega niciodată originile filologice axentiste.

„Sapientia ars vivendi est”; iar eu mă simt mai mult decât binecuvântată (deși termenul e mult prea puțin încăpător în sens) să mă aflu astăzi în preajma celor care s-au mistuit pe ei înșiși, pentru a lumina calea viitoarelor generații … acei cultivatori ai înțelepciunii, care se sacrifică pe „altarul cunoașterii”… (Ioana-Maria-Andreea Guliman, 22 septembrie 2022)

Prof. Schiau Constantin

Acest articol a post publicat în Noutati. Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>