LTAS a celebrat Ziua Culturii Nationale

„Vreme trece, vreme vine / Toate-s vechi și nouă toate / Ce e rău și ce e bine / Tu te-ntreabă și socoate / Nu spera și nu ai teamă / Ce e val, ca valul trece / De te-ndeamnă, de te cheamă / Tu rămâi la toate rece”

Parafrazându-l pe Voltaire, putem spune că „Dacă Eminescu n-ar fi existat, ar fi trebuit inventat”. Ziua de 15 ianuarie este sărbătorită anual ca ziua de naștere a lui Mihai Eminescu, poetul național care exprimă cel mai bine și cel mai complet spiritualitatea românească. Ca o recunoaștere a personalității marcante a poetului nepereche al poporului român, aceiași zi de 15 ianuarie a fost aleasă ca fiind Ziua Culturii Naționale.

Și în acest an Liceul Teoretic „Axente Sever” a organizat acțiuni dedicate împlinirii a 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și Zilei Culturii Naționale. Elevele clasei a X-a Filologie, îndrumate de doamna profesoară Ioana Bonțida, au deschis seria activităților  dedicate Zilei Culturii Naționale cu un moment deosebit dedicat poetului nepereche.

Astfel, vineri 13 ianuarie 2023 elevele Iulia Gligor și Larisa Vanda au recitat poezii din lirica eminesciană, în vreme ce Mădălina Nistor a compus și a recitat o poezie emoționantă, dedicată marelui poet. Lor li se adaugă Georgiana Jata, care a realizat o prezentare powerpoint dedicată vieții și activității lui Mihai Eminescu.

Elevele clasei a X-a Filologie nu sunt la prima activitate dedicată Zilei Culturii Naționale. În urmă cu un an, în condiții de pandemie, axentistele noastre au pregătit un moment special de lectură online din lirica eminesciană.

Ziua Culturii Naţionale a fost sărbătorită pentru prima dată la 15 ianuarie 2011.

Prof. Schiau Constantin

Acest articol a post publicat în Noutati. Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>