Axentiștii, pe urmele lui Gheorghe Lazăr de Ziua Invățătorului

În fiecare an pe 5 iunie se sărbătoreşte Ziua Învățătorului, care coincide cu data de naştere a marelui dascăl Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc. Cu acest prilej clasa a X-a Filologie de la unitatea noastră de învățământ a avut inițiativa parcurgerii unor pași importanți realizați în activitatea sa de marele dascăl Gheorghe Lazăr.

În acest sens axentiștii s-au deplasat miercuri 5 iunie 2019 la Cluj Napoca, într-o activitate extrașcolară având ca scop vizitarea unor obiective dedicate fondatorului învățământului românesc modern. După cum se știe, Gheorghe Lazăr s-a născut la Avrig ca fiu de țăran liber, și a fost luat de mic în casa baronului Samuel von Brukenthal. Remarcându-i aptitudinea pentru studiu, baronul l-a trimis să studieze la gimnaziile din Sibiu și Cluj, și ulterior la Viena, unde a urmat studii superioare de filosofie, istorie și de științe fizico-matematice, teologie.

Clasa a X-a Filologie s-a deplasat la Cluj Napoca și a poposit la bustul marelui dascăl Gheorghe Lazăr, aflat în incinta Colegiul Naţional Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj Napoca. Dirigintele clasei, profesorul Constantin Schiau, le-a vorbit liceenilor axentiști despre rolul fundamental al lui Gheorghe Lazăr in organizarea invățământului românesc la inceputul secolului al XIX-lea, la actualul Colegiu ”Sfântul Sava” din capitală, într-o perioadă in care la sud de Carpați se folosea limba greacă în predare.

Ziua de 5 iunie este sărbătorită in România din 2007 ca fiind Ziua Învățătorului, fiind celebrată în toate unitățile de învățământ de stat, particulare și confesionale din sistemul românesc educațional.

Prof. Schiau Constantin

Acest articol a post publicat în Noutati. Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>