„Unirea Principatelor in percepția tinerei generații”

Pe 24 ianuarie aniversăm 163 de ani de la unirea Moldovei și Țării Românești prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al celor două principate. „Mica unire”, așa cum mai este numit acest eveniment, a însemnat nașterea statului român modern, nucleul în jurul căruia toate teritoriile locuite de români se vor uni pentru a se îndeplini visul de veacuri al acestora, România Mare.

În acest an 2022 aniversarea unirii Principatelor s-a bucurat de un proiect educațional inedit, intitulat „Unirea Principatelor în percepția tinerei generații”. Este vorba de un proiect realizat de Primăria municipiului Mediaș prin Direcția Cultură, Învățământ, Sănătate, Tineret, Sport, Turism, Relații Publice,  și de Liceul Teoretic „Axente Sever”.

Unitatea noastră de învățământ a fost reprezentată de doamna director Ana-Maria Agîrbiceanu și de domnul profesor Mihai Chiriac, iar din partea primăriei municipiului Mediaș a participat domnul muzeograf Viorel Ștef. Proiectul s-a desfășurat vineri 21 ianuarie 2022, și a debutat cu o prezentare a contextului istoric în care s-a realizat unirea Principatelor, realizată de domnul profesor Mihai Chiriac. Ulterior elevii clasei a XI-a Științe Sociale și-au pus în valoare atât cunoștințele legate de „Mica Unire” cât și opiniile personale referitoare la momentul 24 ianuarie 1859 și la evoluția ulterioară a statului român.

„Unirea Principatelor în percepția tinerei generații” s-a dovedit un proiect educațional de succes care a reușit implicarea liceenilor noștri în conștientizarea unor evenimente esențiale din istoria neamului românesc, așa cum a fost și dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al celor două Principate in 1859.

Prof. Schiau Constantin

Acest articol a post publicat în Noutati. Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>